جریمه عابران‌ پیاده متخلف

جریمه عابران متخلف در معابر عمومی یکی از محورهای لایحه اصلاح قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی است که در صورت تصویب نهایی و تبدیل شدن به قانون، این اجازه را به پلیس راهور می‌دهد تا این گروه از شهروندان متخلف را به‌دلیل رعایت نکردن قانون راهنمایی و رانندگی جریمه کند. اما اجرای این قانون که سال‌هاست مطرح شده، ولی هنوز اجرایی نشده؛ چگونه امکان‌پذیر است؟

عابران پیاده، خوب ببینند و خوب دیده شوند

چندی پیش، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان کرمان با اشاره به اینکه یک‌سوم تلفات ناشی‌از تصادفات رانندگی در شهرهای استان، عابران‌پیاده هستند، تغییر در رفتار ترافیکی عابران پیاده را یکی از راهکارهای کاهش تصادفات عنوان کرد.

سرهنگ اسماعیل خوشوقت، در این باره گفت: یک‌سوم تلفات ناشی‌از سوانح رانندگی در شهرهای استان را عابران پیاده رقم می‌زنند که از ابتدا تا پایان دی‌ماه سال 1401 حدود 67 نفر عابر به همین علت جان خود را از دست دادند.

وی افزود: بعضی عابران پیاده تصور می‌کنند همیشه و در تمام معابر حق‌تقدم دارند و صرفا رانندگان باید هنگام تردد، حواس‌شان به عابران پیاده باشد اما واقعیت این است که عوامل زیادی سبب حواس‌پرتی راننده شده و این حواس‌پرتی می‌تواند حوادث ناگواری را برای عابران پیاده رقم بزند.

رئیس پلیس راهور استان کرمان در ادامه بیان کرد: اگر فرهنگ‌سازی لازم برای تغییر در رفتار ترافیکی عابران پیاده انجام نشود، قطعا این آمار افزایش خواهد داشت.

وی به عابران پیاده توصیه کرد: هنگام عبور از عرض خیابان با تلفن همراه صحبت نکنند و حواس‌شان به ملزومات عبور از خیابان باشد و خوب ببینند و خوب دیده شوند.

سرهنگ خوشوقت، پرهیز از عجله و شتاب و خودداری از انجام حرکات غیرقابل‌پیش‌بینی، عبور از محل‌های مجاز مانند پل های عابر پیاده و خط‌کشی‌ها، پیاده شدن از درِ عقب سمت راست خودرو، استفاده از پیاده‌رو و پرهیز از تردد در طول خیابان را از مهم‌ترین وظایف عابران پیاده در زمینه رفتار ترافیکی برشمرد.

وی از دستگاه‌های مسئول خواست با فراهم کردن زیرساخت‌های محل عبور امن عابر پیاده و توسعه ملزومات ترافیکی این حوزه در افزایش ایمنی محل‌های عبور عابران پیاده کمک کنند.

45درصد متوفیان عابرپیاده در شهر تهران مقصر شناخته شده‌اند

اما جریمه عابران متخلف از حدود سه‌سال پیش ازسوی پلیس مطرح شده، زیرا پلیس راهنمایی و رانندگی معتقد است بسیاری تخلفات رانندگان به‌دلیل رعایت نکردن مقررات آمد و شد ازسوی عابران پیاده است و چون قانون درباره این نوع تخلفات سکوت کرده، باید راه قانونی برای آن یافت.

در این ارتباط سردار سیدکمال هادیانفر سه سال پیش از آمادگی پلیس راهور برای راه‌اندازی طرح مربوط به شناسایی و جریمه عابران پیاده خبر داده و گفته بود می‌توان این طرح را ابتدا به صورت آزمایشی در تهران اجرایی کرد. به اعتقاد پلیس، با این طرح که از طریق شناسایی و تطبیق چهره عابران پیاده با سامانه‌های اطلاعاتی پلیس انجام می‌شود، می‌توان به انضباط ترافیکی کمک کرد.

در لایحه جدید اصلاح قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی که به‌تازگی برای طی مراحل قانونی به مجلس ارسال شده است، متنی برای جریمه عابران متخلف پیش‌بینی شده است که در صورت تصویب نهایی در مجلس و تایید شورای نگهبان تبدیل به قانون می‌شود.

البته باید گفت سهم تقصیر عابران پیاده در تصادفات قابل‌چشم‌پوشی نیست به‌طوری‌که بر اساس اعلام پلیس راهور تهران بزرگ 45درصد متوفیان عابرپیاده در شهر تهران مقصر شناخته شده‌اند؛ این آمار نشان می‌دهد این افراد نه‌تنها مقصر هستند بلکه سهم بالایی هم در وقوع تصادفات دارند.

با این تفاصیل پلیس قصد دارد که جریمه عابران پیاده را بر اساس کدملی افراد و احراز هویت آنان انجام دهد؛ البته باید گفت رقم ریالی این میزان جریمه در لایحه دولت مشخص نشده و باید منتظر تصویب قانون در مجلس ماند تا آیین‌نامه آن در دولت تهیه شود.

جریمه عابران پیاده در کشورهای دیگر

شاید بد نباشد به قوانین مرتبط با عابران پیاده در دیگر کشورها هم نگاهی بیندازیم. در کشورهای اروپایی، عابرپیاده در صورت مقصر شناخته شدن، مثل راننده جریمه می‌شود. به‌عنوان‌مثال اگر در آلمان بنزین خودرویتان تمام شود و مجبور باشید از خودرو پیاده شوید و مسیری را پیاده‌روی کنید، علاوه‌بر این‌که به دلیل خالی بودن باک بنزین و بی‌توجهی به این موضوع جریمه می‌شوید، بلکه باید برای پیاده‌روی در بزرگراه و به خطر انداختن جان خود و دیگران نیز جریمه بپردازید.

در واشنگتن هم جریمه بی‌توجهی عابران پیاده به چراغ راهنمایی‌ورانندگی 25دلار است. همچنین در برخی شهرهای ایالت هاوایی آمریکا، استفاده عابران از تلفن‌همراه هنگام رد شدن از خیابان از سال 2017 منع شده و جریمه‌ها از 15 تا 99دلار به نسبت تعداد دفعات تخلف هر شخص، متغیر است.

در برخی نقاط چین نیز پیاده‌روها برای استفاده مردم عادی و افرادی که سرشان در تلفن‌های همراه است، تفکیک شده و جریمه‌هایی نیز برای افراد خطاکار در نظر گرفته شده است.

کره‌جنوبی و فرانسه هم به نصب تابلوهای هشدار در پیاده‌روها و حتی قرار دادن چراغ راهنمایی روی زمین اقدام کرده‌اند.

در کشور کوچکی همچون سنگاپور نیز برخورد با عابران پیاده متخلف با جدیت بسیاری ازسوی پلیس این کشور پیگیری می‌شود. در این کشور هر عابرپیاده‌ای که از محل‌های تعیین‌شده (مانند خط‌کشی عابرپیاده یا پل‌های هوایی مخصوص) عبور نکند، ۲۰دلار سنگاپور جریمه خواهد شد؛ البته قوانین بسیار سختگیرانه دیگری نیز در این خصوص وجود دارد که براساس آن، یک عابر متخلف می‌تواند حتی به زندان هم محکوم شود!

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 7 =